mandag 30. juli 2012

Bildeblogg

Sosialiseringstur til hundevenner på Hønefoss. 
Her på tur i skogen med kule malinoisjenta Gøye:

Visst kan vi slappe av hvorsomhelst:

Første godbitspor:

Mere bytrening er perfekt tidtrøyte på sommerfine formiddager:


....og slik går no dagan frem til vi skal reise til Canis Hundeskole sin  instruktørsamling på Sølenstua Camping neste helg. Da blir det en hel uke sammen med likesinnede og masse trening av hund :-)

lørdag 28. juli 2012

Uke 2



Og da har det jammen gått 2 uker av ferien min, men har enda 3 uker igjen :-)

Synes jeg har fått brukt ferien bra så langt i forhold til det nye familiemedlemmet.

Daglige rutiner:
Morgen: Ut på do, aktivisering (tur og/eller leke), mat
Bli etterlatt alene hjemme i bur: Med tanke på at jeg skal på jobb igjen ønsker jeg å begynne å jobbe med en fast hjemme-alene rutine som Keeper er trygg på. Jeg har hele tiden passet på at han ikke alltid ser meg, men gjerne hører meg når han er i stueburet. Jeg har også forlatt huset i små perioder på noen minutter. Dette har gjort det ganske enkelt å gå direkte over til å stikke ut små turer med Heidi. Først en halvtime, så en time osv. Han har vært våken, men rolig når jeg har kommet hjem. Banker i bordet for at det utvikler seg i samme retning, for da vil dette gå som en lek.
Kloklipp: her har jeg også innledet en fast rutine. På et håndkle på badet sitter han med meg som "ryggsekk", mens jeg tar på ei klo, gir han litt tubeost, holder fast labben, litt mer tubeost, tar frem tanga og berører ei klo, enda mer tubeost, klipper ei klo, tubeost, klipper kanskje ei klo til og avslutter med enstra lang sleik på tubeosten. Dette gjør vi hver dag, og får på denne måten holdt klørne korte samt at vi får trent og gjort det til noe hverdagslig og hyggelig. Hadde jeg tvingt meg gjenom alle klørne på en gang, hadde jeg antagelig måttet kjempe for å holde han i ro, og da blir ikke stemningen like avslappet lenger. For kanhende han som valp aksepterer at mor bestemmer, men når han blir større, sterkere (og tøffere) begynner å sette seg til motmæle. Og det vil jeg unngå.
Håndtering: er ikke noe jeg trener bevisst og systematisk på. Men jeg håndterer han hele tiden, særlig under lek tar jeg mye på han.  Så får jeg heller være litt obs på om det dukker opp tegn på noe som vi faktisk bør legge litt systematisk trening i.

Belønningsutvikling:
Keeper er virkelig en fin sak når det gjelder drakampleke. Han henger i leka og knurrer så det er en sann fryd :-) Skal jeg pirke litt på noe, så kan grepet bli litt mer direkte, dvs at han går i leka med hele kjeften hver gang. Jeg har tidligere skrevet at han leker nesten hvorsomhelst, selv i nytt miljø. Men idag fikk jeg enda et bevis for at han virkelig er en ekte kamper: han stod på trappa og pyset fordi det regnet. Ikke før jeg tok fram leka kom han spurtende og vi hadde da en feiende flott kamplek på den våte plena. Men han virker ikke å ha noe dominant apporterende gen, så det å komme tilbake med leke må jeg jobbe litt med.
Ballek er han heller ikke umiddelbart interessert i. Å bare kaste ball var ikke noe interessant. Men da jeg begynte å "tuppe" avgårde noen tennisballer med foten har han de siste par dagene våknet litt opp for baller også.
Mat er han fortsatt ikke supergira på, men så går han vel heller ikke sulten så mye av dagen siden han valpefores. Tubeost virker å være en favoritt når det gjelder matbelønninger, så jeg bruker den en del til hverdagstreninga (gå pent i bånd, kontakt osv)

Miljøtrening:
Har vært korte perioder i nye miljø, en ny ting hver dag helst. Akkurat disse øktene ser jeg til at ikke blir for langvarige. Det hender han på slutten begynner å freake ut, bite i båndet, legger seg ned for å rulle, jager buksebena mine og generelt litt "hyper". Da har vi hvis det har passet seg slik bare satt oss ned litt for å roe ned/hvile. Eller at jeg løfter han opp og bare avsluttet. Blir jo veldig mye for en liten hjerne når nye inntrykk bare strømmer på.
Vi kjører dessuten veldig mye bil, for er det noe jeg vil ha så er det hund som er komfortabel med bilkjøring og som bruker tiden i bil til å slappe av. Han surver av og til litt i starten av bilturen, men de siste dagene har det blitt fortere og oftere stille. Den survingen er nok helst at han synes det er kjipt å bli sperret i bur heller enn at han er redd eller dårlig.

Trening:
Så veldig mye ordentlig "trening" har jeg ikke introdusert han for enda. Men jeg har da i det ørsmå "påbegynt" noen av de enkleste grunnferdighetene bare for å få han litt klikkerklok: Øyekontakt, følge etter, håndtarget, sitt, ligg, hoppstå, trå på musematte, trekke seg unna hånd med godbiter i (doggie zen). Det er ikke rare konsentrasjonen har har enda, så øktene er ultrakorte. Har også jobbet med to leker, hvor han skal slippe den leka som blir passiv og bytte til den andre leka som blir aktiv. Han tenker seg odt om før han bytter, med er ut til at han fatter konseptet iallefall :-)

I dag har vi vært på tur i skogen, og i kveld skal Keeper få være med i bursdag. Da blir det å møte mange forskjellige folk :-)


onsdag 25. juli 2012

Vil så mye......

Åh, tida går såå fort, og det er såå mye man vil rekke med av både miljøtrening og sosialisering. Og jeg vil også bruke den våkne tida til å utvikle hans lyst til lek og samvær med meg, samt dagligdagse ting som kloklipp mm. Vet at det beste er små og trivelige doser av det meste, og prøver å holde det på det nivået. Lar han få godt med hvile mellom dosene.

Det ble dog kanskje litt mye på Keepergutt idag og i går. Han har hatt vanskelig for å roe seg og ta kvelden i kveld. Nå sover han, men puster raskt. Sammen med gårsdagen hvor vi var på lang biltur og en times opplevelsestur i Botanisk hage i Oslo, er det vel på tide at morgendagen blir i hvilets tegn.

Noen bilder fra dagens og gårsdagens opplevelser:

 Svensken "kollar läget" i Botanisk hage. Masse inntrykk.

 Hilser på "onkel"

 Hilser på "bestemor" og "bestefar"

Besøker Hovdetjern, byens friluftsbad på en av sommerens varmeste dager. 
Masse liv og røre ved barnebassenget.


I slutten av august blir det kurs med Maria Brandel (fhv Hagström). Dette er et kurs som tar sikte på å utvikle valpen til potensiell stjerne, og kurset har da også fått navnet Fra valp til stjerne Man går da kurs hos de aller beste ;-)

Men så ser jeg at Canis i Trondheim nå tilbyr agilitykurs med Emilie Johnson Vegh og Eva Bertilsson. Siden jeg har tenkt å satse agility med Keeper står kurs med disse to damene svært høyt på ønskelista mi. Men kurset i Trondheim krasjer med Maria-kurset. Dvs jeg rekker knapt å komme meg tilbake fra Trondheim på søndag kveld før vi skal være kursklare på Hønefoss mandag morgen. Det KAN gå å ta begge kursene, men da spørs det hvor mye overskudd både jeg og valp har igjen for å sikre oss fullt utbytte. 

Hm, er skikkelig i tenkeboksen nå ja.........

søndag 22. juli 2012

Nuffer, vedkubber og opprensking i lufta


Idag fikk Keeper møte to svææære nuffer. De var litt skumle til å begynne med, men akk så snille og tålmodige at han fort ble komfortabel med de. Tror nok nuffene også var komfortable med Keepergutt, siden han ikke er som valper flest slik at han skal herje og henge i de voksne. Seg selv lik er han mest opptatt av å utforske ting rundt seg. Raringen..


Og jeg tror kanskje jeg har funnet redningen for møblene mine ;-) En vedkubbe som kan tygges og gnages på. Ser ut til å tilfredsstille tyggebehovet hans nå som han har gått litt lei tyggebeinet sitt og går løs på spisestua mi. Så får jeg se hvor lenge interessen for kubben holder seg da. Kanskje bytte til en ny kubbe med en annen fasong for å bevare interessen. Vedkubben må ivertfall være av typen treverk som ikke lager digre skarpe fliser som kan sette seg fast i munnen. Gjerne litt hardt treverk er best.


Endelig har spenningen sluppet taket. Heidi har vært litt stresset og på alerten mens hun er sammen med Keeper. Kan se ut som om hun har leita etter et alibi for å få satt han litt på plass. Idag skjedde det en irettesettelse ute på kjøkkenet. Jeg så det ikke, men trolig i forbindelse med vannskålene. Og etter det har Heidi klart å slappe av såpass at de nå legge seg ned og sover sammen.
Er de ikke fiiine? :-)

lørdag 21. juli 2012

Dagen idag i bilder





En uke idag!

Så fort tida går! Idag er det allerede ei uke siden jeg hentet Keepergutt.

Det rutinerer seg mer og mer, og jammen er jeg glad for at jeg tok meg så lang ferie i forbindelse med ny hund i huset.

Nå sover han i bur på stua hver natt, uten et knyst. Roer seg fint ned der om kveldene nå.

Heidi er fortsatt veldig uvant med valp i hus, selv om det ser ut til å gå seg mer og mer til. Det skal sies at Keeper ikke er så mye ute etter herjing og lek. Han vil helst leke for seg selv, og for Heidi sin del er jo det bare fint. Men litt enstøing er han faktisk ;-)

Jeg ser at han helst bør sosialiseres mest med voksne fornuftige hunder, og ikke valper/unghunder som er pågående og/eller ville. Da kan han bli skikkelig sint og snapper etter dem. Og det er ikke noe jeg ønsker skal bli en måte han møter andre hunder på.

Kjenner forresten at jeg gruer meg litt til at han skal vokse seg stor nok til å nå møbler osv. Mistenker at han er en type som er truende til å hoppe opp på både det ene og det andre, bare fordi det er kult. Hm...jeg må pønske ut noen lure strategier for å forhindre slike unoter..




torsdag 19. juli 2012

Hva har vi fått i hus?




Etter bare noen få dager er jeg nesten helt sikker på at oppdretter Ewa har solgt meg kullets beste valp. Og da er jeg selvfølgelig 100% objektiv ;-)

Så langt synes jeg at Keeper er en utrolig enkel valp å ha med å gjøre. Skal gjøre et lite forsøk på å oppsummere litt om hans plusser og minuser slik jeg har begynt å kjenne han litt.

Er skikkelig jakt- og kamplysten og trigges av det meste som dingler/beveger seg. Han er hva jeg kaller en ekte kamper, og med det mener jeg at han aldri trenger å gires for å få igang. Til og med i nytt miljø går han rett i lek. Dette er selvfølgelig veldig positivt i forhold til å utvikle superbelønninger. Men samtidig skal det aller meste testes ut som mulige kampleker, såsom gardiner, bukseben, ledninger osv. Matbelønninger tar han også, men er ikke like supergira på mat. Med mindre jeg jaktleker med de da ;-)

Er temperamentsfull så det holder, og viser seg fra sin "beste" side spesielt når han blir forhindret fra noe han har lyst til. For eksempel når han må i bur når han er våken og opplagt, blir han vill som ei fele og protesterer høylydt. Er han trøtt så er det derimot helt ok. Han protesterer også om båndet blir stramt og har flere ganger forsøkt å vri seg løs fra selen. Ser at han har begynt å få en assosiasjon til at han skal i buret når vi nærmer oss bilen, har begynt å sette seg ned på veg mot bilen. Dette må jeg jobbe litt med. Ellers så øyner jeg en mulighet til å bruke dette temperamentet til å trigge han enda mer på kamplek ;-)

Er flink til å leke med seg selv, og mye av hans våkne tid her hjemme underholder han seg selv med lekene i lekekassa si. Dette har jo selvsagt en sammenheng med hans gjenstandsinteresse, og gjør han faktisk til en svært lite krevende valp å ha i hus. At han synes det er stas å leke med seg selv, gir jo Heidi litt pusterom også. Nyter det så lenge det varer ;-)

Er utrolig enkel å avlede fra unoter. Jeg ønsker for eksempel å gi minimalt med oppmerksomhet på tygging på ting som ikke skal tygges på, og da avleder jeg med alt fra godbiter/tyggeben, leker, går selv i et annet rom (vekke nysgjerrighet), "mister" noe i gulvet osv. Han er jo av typen det-han-ikke-får-lov-til-vil-han-enda-mer, så mye håndtering og forbudsforsøk ville antaglig ha gjort han mye mer intens og trigget på forbudene.  Men avledningsmanøvrene mine avhenger at jeg får han over i en annen og helst litt langvarig aktivitet slik han glemmer den opprinnelige unoten han ble avledet fra. Så langt har dette funket utrolig godt :-)

Er selvregulerende i forhold til aktivitet og hvile. Motoren er på når den skal være på, og han er allikevel avbalansert og går ikke over i stress (som i å pese, eller få overslagshandlinger), og av når den skal være av. Akkurat dette er en ren nytelse for meg som har hatt Heidi som bare tråkker og tråkker rundt seg selv uten å klare å falle til ro, eller som lett går over i et stressnivå som ødelegger konsentrasjonen hennes.

Har en utrolig kroppsbeherskelse, og jeg øyner at han kommer til å vokse på seg fantastiske bevegelser. At han også har en god eksplosivitet i kroppen ser jeg når jeg  jaktleker med han. Eller når han løper med (les:gjeter) andre hunder. Her har jeg i bakhodet råd fra oppdretter om å ikke glemme at han som valp og unghund som ikke må belastes som en ferdig utviklet hund. Jeg forstår nå hvorfor hun påpekte dette :-)

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive så langt skryteinnlegg, men jammen ble det en del likevel. At jeg ser det postive skal jeg jo ha for, hehe ;-)

Oi, et par hendelser idag må jeg også nevne, da det sier litt om hvordan han takler ubehagelige og brå ting.

Først på dagen begynte røykvarsleren å hyle (fordi jeg lot badedøra stå oppe og det kom damp inn). Men det var visst ikke mye å bry seg om, syntes Keeper. Puh! tenkte jeg..

Men da han røsket i ledningen så den elektriske ovnen i stua veltet og landet med et brak i parketten, skvatt han til og føk med et hyl til den andre enden av stua. Men like fort føk han tilbake og hoppet likesågodt opp på ovnen og ble ferdig med saken. Sånt er virkelig herlig å se :-)

Nei, nå får det være nok skryt her. Men jeg er bare så utrolig fornøyd med valpen min så langt, og det er herlig å skryte i fred i her bloggen :-)

PS Samboer liker også Keeper veldig godt, og synes han er en godgutt. Kan det bli bedre?? :-)

Men, NÅ skal jeg gi meg!


PUNKTUM!

;-D


onsdag 18. juli 2012

Dagen idag i bilder

Dagene rommer vel ikke så mye annet enn å reise rundt og oppleve ting og tang. Idag har det vært skogstur, og en tur på båthavna. Og soving og leking mellom øktene, såklart :)

 Et flagrende norsk flagg, fascinerende synes en liten svenske ;) 


Noen rare dingser som ligger og dupper ute i Mjøsa. De kaller det båter. 
Rare lyder kom det fra båtene også.

 Godt med en "dupp", liksom..

Hu der med den svarte pelsen var skikkelig overlegen og snerpete. Prøvde alt for å få tak i puppene hennes, men hun bare skvatt unna.

Zzzzzz.......

Damebesøk

I går fikk Keeper damebesøk. Sari og Tajma, mor og datter av rasen Shetland Sheepdog. To veldig trivelige og snusfornuftige damer som er finfine sosialiseringsobjekt for liten raggatass ;)  

Jeg fikk ikke til noen særlig bra fartsbilder da, men her er et lite bildespam av det som ble noenlunde






I natt har Keeper sovet i bur på stua, mens Heidi har ligget på rommet sammen med meg. I dag tidlig var klokka faktisk halv seks før jeg hørte knurk fra buret, mot for tidligere klokka halv fire. Samboer har av den grunn henvist seg selv til 2. etasje inntil videre ;)


tirsdag 17. juli 2012

Heidi og Keeper

Flere lurer sikkert på hvordan det går med Heidi og valp i huset. Her er fra deres første møte, og det er åpenbart at Heidi er litt ambivalent. 

Spesielt vanskelig for henne er det når Keeper har sine intense raptusser (hvilket han som oftest har i våken tilstand). Og Keeper forstår nok ikke Heidi sine noe klønete (og voldsomme) lekeinvitter. 

Så begge trenger de nok litt tid og tilrettelegging for å bli helt komfortable med hverandre. 


Du vet du har valp i hus...

Du vet du har valp i hus når stua plutselig er ommøblert på denne måten




Morgenpigg valp

Klokka er sju, og noen har visst beordret "Kill that sandal!"


mandag 16. juli 2012

Velkommen Keeper!

Da har vi fått i hus vårt nye familiemedlem. Evallens Red & Tan Keeper. En grønnøyd og rødhåret gutteslask av rasen Australien Kelpie, som vil bære navnet Keeper til hverdags. Han er tiltenkt å bli en sportshund, med hovedfokus på bruks og agility.

Her er han, søt hva?


Foto: Ewa Karlsson Myrbrink (oppdretter)

Hjemreisen gikk over all forventning. Men så hadde jeg forberedt meg grundig med Postafen og DAP halsband. Samt et mykt og godt liggeunderlag i buret. Buret plassert i passasjersetet for å gi en snill tilvenning som mulig. Han sov så og si hele veien fra Almunge til Karlstad. Og videre fra Karlstad og hjem igjen. Ingen uhell i buret heller, hverken tiss, bæsj eller oppkast. Og vi snakker da om 4 timers kjøreøkter med kun en liten luftetur i løpet av hver tur.


Titter ned på motorveien i løpet av luftepausen på vei hjem

Begynner så smått å bli litt kjent med han nå. Han er en ubekymret liten kar som tar for seg av hva livet har å by på. Og det han gjør, gjør han dypt og inderlig. Gjerne med lyd. Er det noe han vil (og han vil mye!) så sies det høylydt ifra ;)

Han har vist seg å være en potensiell utbryter og klatrer. I går forsøkte han for eksempel å stikke seg ut gjennom en sprekk i gjerdet da han var løs i hagen, så nå skal det tettes igjen på alle bauger og kanter. Inntil videre har han et bånd på når vi lufter i hagen.

Og videre er det er bare spørsmål om tid før han er stor nok til å hoppe/klatre opp på alle mulige steder. Der han kommer opp, hopper han opp. Som for eksempel på lekekassa når jeg satte frem den til han. Han hoppet opp, satte seg ned og ville bli sittende der, hehe.

Herlig med en hund som er foretaksom, men samtidig blir det nok en del arbeid å passe på at det ikke blir uvaner av det. Glad jeg har ferie slik at vi kommer igang med å legge inn vaner slik jeg vil ha de. Tipper også at jeg vil få litt hjelp fra Heidi Vaktmester etterhvert ;)

Idag, første dag hjemme, bruker jeg anledningen til å la han selv finne ro. Vil helst ha en hund som ikke er avhengig av å tvangsroes med bur, så lar han få leke og herje det han ønsker, for så å roe seg ned selv når han blir trøtt. Nå klokka ti på formiddagen, har han allerede hatt flere lekeøkter (ute og inne) med selvvalgte sovepauser imellom. Akkurat nå ligger han ved beina mine og lader opp til nye sprell ;)

Her en liten filmsnutt fra en av formiddagens raptuser. Her har jeg funnet frem leketøykassa til han, og det er intet å utsette på gjenstandsinteressen for å si det slik ;)







tirsdag 10. juli 2012

Velkommen til Hundlien blogg


Dette er min nye blogg, og for tiden holder jeg på å teste ut layout og funksjoner.
Bloggen vil etterhvert få innhold om mine hunder og hundetrening.

I juli venter vi "familieforøkelse". Her er en liten presentasjon av hvem som snart kommer i hus ;)