torsdag 19. juli 2012

Hva har vi fått i hus?
Etter bare noen få dager er jeg nesten helt sikker på at oppdretter Ewa har solgt meg kullets beste valp. Og da er jeg selvfølgelig 100% objektiv ;-)

Så langt synes jeg at Keeper er en utrolig enkel valp å ha med å gjøre. Skal gjøre et lite forsøk på å oppsummere litt om hans plusser og minuser slik jeg har begynt å kjenne han litt.

Er skikkelig jakt- og kamplysten og trigges av det meste som dingler/beveger seg. Han er hva jeg kaller en ekte kamper, og med det mener jeg at han aldri trenger å gires for å få igang. Til og med i nytt miljø går han rett i lek. Dette er selvfølgelig veldig positivt i forhold til å utvikle superbelønninger. Men samtidig skal det aller meste testes ut som mulige kampleker, såsom gardiner, bukseben, ledninger osv. Matbelønninger tar han også, men er ikke like supergira på mat. Med mindre jeg jaktleker med de da ;-)

Er temperamentsfull så det holder, og viser seg fra sin "beste" side spesielt når han blir forhindret fra noe han har lyst til. For eksempel når han må i bur når han er våken og opplagt, blir han vill som ei fele og protesterer høylydt. Er han trøtt så er det derimot helt ok. Han protesterer også om båndet blir stramt og har flere ganger forsøkt å vri seg løs fra selen. Ser at han har begynt å få en assosiasjon til at han skal i buret når vi nærmer oss bilen, har begynt å sette seg ned på veg mot bilen. Dette må jeg jobbe litt med. Ellers så øyner jeg en mulighet til å bruke dette temperamentet til å trigge han enda mer på kamplek ;-)

Er flink til å leke med seg selv, og mye av hans våkne tid her hjemme underholder han seg selv med lekene i lekekassa si. Dette har jo selvsagt en sammenheng med hans gjenstandsinteresse, og gjør han faktisk til en svært lite krevende valp å ha i hus. At han synes det er stas å leke med seg selv, gir jo Heidi litt pusterom også. Nyter det så lenge det varer ;-)

Er utrolig enkel å avlede fra unoter. Jeg ønsker for eksempel å gi minimalt med oppmerksomhet på tygging på ting som ikke skal tygges på, og da avleder jeg med alt fra godbiter/tyggeben, leker, går selv i et annet rom (vekke nysgjerrighet), "mister" noe i gulvet osv. Han er jo av typen det-han-ikke-får-lov-til-vil-han-enda-mer, så mye håndtering og forbudsforsøk ville antaglig ha gjort han mye mer intens og trigget på forbudene.  Men avledningsmanøvrene mine avhenger at jeg får han over i en annen og helst litt langvarig aktivitet slik han glemmer den opprinnelige unoten han ble avledet fra. Så langt har dette funket utrolig godt :-)

Er selvregulerende i forhold til aktivitet og hvile. Motoren er på når den skal være på, og han er allikevel avbalansert og går ikke over i stress (som i å pese, eller få overslagshandlinger), og av når den skal være av. Akkurat dette er en ren nytelse for meg som har hatt Heidi som bare tråkker og tråkker rundt seg selv uten å klare å falle til ro, eller som lett går over i et stressnivå som ødelegger konsentrasjonen hennes.

Har en utrolig kroppsbeherskelse, og jeg øyner at han kommer til å vokse på seg fantastiske bevegelser. At han også har en god eksplosivitet i kroppen ser jeg når jeg  jaktleker med han. Eller når han løper med (les:gjeter) andre hunder. Her har jeg i bakhodet råd fra oppdretter om å ikke glemme at han som valp og unghund som ikke må belastes som en ferdig utviklet hund. Jeg forstår nå hvorfor hun påpekte dette :-)

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å skrive så langt skryteinnlegg, men jammen ble det en del likevel. At jeg ser det postive skal jeg jo ha for, hehe ;-)

Oi, et par hendelser idag må jeg også nevne, da det sier litt om hvordan han takler ubehagelige og brå ting.

Først på dagen begynte røykvarsleren å hyle (fordi jeg lot badedøra stå oppe og det kom damp inn). Men det var visst ikke mye å bry seg om, syntes Keeper. Puh! tenkte jeg..

Men da han røsket i ledningen så den elektriske ovnen i stua veltet og landet med et brak i parketten, skvatt han til og føk med et hyl til den andre enden av stua. Men like fort føk han tilbake og hoppet likesågodt opp på ovnen og ble ferdig med saken. Sånt er virkelig herlig å se :-)

Nei, nå får det være nok skryt her. Men jeg er bare så utrolig fornøyd med valpen min så langt, og det er herlig å skryte i fred i her bloggen :-)

PS Samboer liker også Keeper veldig godt, og synes han er en godgutt. Kan det bli bedre?? :-)

Men, NÅ skal jeg gi meg!


PUNKTUM!

;-D


1 kommentar:

  1. Ingen grunn til å stoppe!!! Herlig lesning! Og er det noen som kan hund, er det nettopp deg, Kari-Anne! Keeper er veldig heldig som kom til dere!!! Kjenner jeg skulle ønske jeg hadde hatt en brøkdel av din kunnskap da jeg var ny valpeeier for 5 år siden. Selv om jeg helt objektivt sett har Verdens Beste vofs..... (i alle fall om jeg fornekter det faktum at han gjeter biler og kan skrus på, men ikke av...)

    Klem!

    SvarSlett