lørdag 28. juli 2012

Uke 2Og da har det jammen gått 2 uker av ferien min, men har enda 3 uker igjen :-)

Synes jeg har fått brukt ferien bra så langt i forhold til det nye familiemedlemmet.

Daglige rutiner:
Morgen: Ut på do, aktivisering (tur og/eller leke), mat
Bli etterlatt alene hjemme i bur: Med tanke på at jeg skal på jobb igjen ønsker jeg å begynne å jobbe med en fast hjemme-alene rutine som Keeper er trygg på. Jeg har hele tiden passet på at han ikke alltid ser meg, men gjerne hører meg når han er i stueburet. Jeg har også forlatt huset i små perioder på noen minutter. Dette har gjort det ganske enkelt å gå direkte over til å stikke ut små turer med Heidi. Først en halvtime, så en time osv. Han har vært våken, men rolig når jeg har kommet hjem. Banker i bordet for at det utvikler seg i samme retning, for da vil dette gå som en lek.
Kloklipp: her har jeg også innledet en fast rutine. På et håndkle på badet sitter han med meg som "ryggsekk", mens jeg tar på ei klo, gir han litt tubeost, holder fast labben, litt mer tubeost, tar frem tanga og berører ei klo, enda mer tubeost, klipper ei klo, tubeost, klipper kanskje ei klo til og avslutter med enstra lang sleik på tubeosten. Dette gjør vi hver dag, og får på denne måten holdt klørne korte samt at vi får trent og gjort det til noe hverdagslig og hyggelig. Hadde jeg tvingt meg gjenom alle klørne på en gang, hadde jeg antagelig måttet kjempe for å holde han i ro, og da blir ikke stemningen like avslappet lenger. For kanhende han som valp aksepterer at mor bestemmer, men når han blir større, sterkere (og tøffere) begynner å sette seg til motmæle. Og det vil jeg unngå.
Håndtering: er ikke noe jeg trener bevisst og systematisk på. Men jeg håndterer han hele tiden, særlig under lek tar jeg mye på han.  Så får jeg heller være litt obs på om det dukker opp tegn på noe som vi faktisk bør legge litt systematisk trening i.

Belønningsutvikling:
Keeper er virkelig en fin sak når det gjelder drakampleke. Han henger i leka og knurrer så det er en sann fryd :-) Skal jeg pirke litt på noe, så kan grepet bli litt mer direkte, dvs at han går i leka med hele kjeften hver gang. Jeg har tidligere skrevet at han leker nesten hvorsomhelst, selv i nytt miljø. Men idag fikk jeg enda et bevis for at han virkelig er en ekte kamper: han stod på trappa og pyset fordi det regnet. Ikke før jeg tok fram leka kom han spurtende og vi hadde da en feiende flott kamplek på den våte plena. Men han virker ikke å ha noe dominant apporterende gen, så det å komme tilbake med leke må jeg jobbe litt med.
Ballek er han heller ikke umiddelbart interessert i. Å bare kaste ball var ikke noe interessant. Men da jeg begynte å "tuppe" avgårde noen tennisballer med foten har han de siste par dagene våknet litt opp for baller også.
Mat er han fortsatt ikke supergira på, men så går han vel heller ikke sulten så mye av dagen siden han valpefores. Tubeost virker å være en favoritt når det gjelder matbelønninger, så jeg bruker den en del til hverdagstreninga (gå pent i bånd, kontakt osv)

Miljøtrening:
Har vært korte perioder i nye miljø, en ny ting hver dag helst. Akkurat disse øktene ser jeg til at ikke blir for langvarige. Det hender han på slutten begynner å freake ut, bite i båndet, legger seg ned for å rulle, jager buksebena mine og generelt litt "hyper". Da har vi hvis det har passet seg slik bare satt oss ned litt for å roe ned/hvile. Eller at jeg løfter han opp og bare avsluttet. Blir jo veldig mye for en liten hjerne når nye inntrykk bare strømmer på.
Vi kjører dessuten veldig mye bil, for er det noe jeg vil ha så er det hund som er komfortabel med bilkjøring og som bruker tiden i bil til å slappe av. Han surver av og til litt i starten av bilturen, men de siste dagene har det blitt fortere og oftere stille. Den survingen er nok helst at han synes det er kjipt å bli sperret i bur heller enn at han er redd eller dårlig.

Trening:
Så veldig mye ordentlig "trening" har jeg ikke introdusert han for enda. Men jeg har da i det ørsmå "påbegynt" noen av de enkleste grunnferdighetene bare for å få han litt klikkerklok: Øyekontakt, følge etter, håndtarget, sitt, ligg, hoppstå, trå på musematte, trekke seg unna hånd med godbiter i (doggie zen). Det er ikke rare konsentrasjonen har har enda, så øktene er ultrakorte. Har også jobbet med to leker, hvor han skal slippe den leka som blir passiv og bytte til den andre leka som blir aktiv. Han tenker seg odt om før han bytter, med er ut til at han fatter konseptet iallefall :-)

I dag har vi vært på tur i skogen, og i kveld skal Keeper få være med i bursdag. Da blir det å møte mange forskjellige folk :-)


3 kommentarer:

  1. Den oppdretteren visste hva hun gjorde da hun solgte Keeper til deg!!!! Heldige, heldige valp som lærer så mye, og i akkurat passe fart! Dette blir det stjerne av....

    Kos deg fortsatt med både valp og ikke minst vakre Heidi!!!

    SvarSlett
  2. kjempe fint blogg innlegg. Blir bra dette her. Spennnende å følge dere høres ut som du legger et god grunnlag nå.

    SvarSlett